În abordarea Montessori privim creativitatea ca pe o abilitate naturală care evoluează odată cu procesul de dezvoltare al copilului și care provine dintr-o cunoaștere a realului.
Capacitatea pentru creativitate a copilului prinde rădăcini și se dezvoltă pe măsură ce inteligența, simțul de sine și personalitatea copilului se dezvoltă și ele. Pentru a-și valorifica potențialul pentru creativitate, copiii trebuie mai întâi să intre în contact cu realul și să învețe să se raporteze la mediul lor.
Sala de clasă Montessori este frumoasă, armonioasă și ordonată. Pe de o parte, ea cultivă creativitatea oferind studenților un spațiu de învățare atrăgător din punct de vedere vizual. Pe de altă parte, ea oferă foarte multe oportunități pentru experiențe bazate pe realitate, imediat, concret. Copiii au libertate de alegere și de mișcare și își pot aduce aportul la modificarea mediului lor în moduri clare, vizibile.
Prin experiențele din mediu, copiii ajung să-și dezvolte independența, concentrarea și simțul curiozității.
Astfel, oferind copiilor un mediu care le permite să înțeleagă cum funcționează lucrurile, Montessori pune bazele proceselor cognitive necesare mai apoi în eforturile lor creative.
Comments