top of page
Caută
Poza scriitoruluiRebeca Pirosca

Secretele unei clase Montessori: Comunicarea


Comunicarea este actul de împărtășire dintre oameni. Când vorbim cu alte persoane, nu împărtășim doar cuvinte; ne împărtășim pe noi. Împărtășim ceea ce am experimentat, ceea ce gândim și ceea ce simțim; viziunea noastră asupra lumii.

În primii ani de viață, copiii comunică preponderent nonverbal: mimică, gesturi, tonalitate. Ei abia acum învață să folosească cuvintele pentru a exprima ceea ce simt, gândesc, ceea ce au nevoie.

Rolul adultului pe tot parcursul acestui proces este de a oferi copiilor cât mai mult limbaj și cât mai multe cuvinte posibil. Cu cât îi oferim copilului mai multe experiențe și mai multă interacțiune, cu atât pot absorbi mai multe cuvinte.

În mediile Montessori de 1-3 ani, orice activitate poate deveni o lecție de limbaj. Când servim micul dejun împreună cu cel mic, când îl ajutăm să își închidă nasturii de la bluză, copilul ascultă și integrează modul cum noi ne exprimăm.

Atunci când folosim un limbaj clar, corect, concis, cu propoziții scurte și corecte din punct de vedere gramatical, celor mici le este mai ușor să ne urmărească, să ne înțeleagă și să învețe. Atunci când le acordăm prezența și atenția noastră calde și acceptante, asta îi încurajează să se exprime, să comunice cu noi, să se împărtășească pe ei.

20 afișări0 comentarii

Comentarios


bottom of page